Amazon

vineri, 6 decembrie 2019

Diferență de politică externă

Încep prin a cere iertare celor care vor fi deranjați de acest text. Probabil iar voi fi acuzat de trădare de țară. Nu vreau să înțelegeți greșit acest text. Vreau doar să atrag atenția asupra unor chestii care, cred eu, ar trebui să ne intereseze. Mai ales anul viitor.
Mă uitam mai înainte la CNN. Invitatul jurnalistei Christiane Amanpour era Peter Szijjarto, ministrul de externe maghiar. Vă spun sincer că eu, ca român, aștept momentul în care o să îl văd invitat pe Bogdan Aurescu.
Vă spun sincer că, atunci când Ungaria vorbește de politică externă, România ar trebui să stea jos și să ia notițe
Pentru că Ungaria începe să devină un lider regional. Că este în relații bune cu Rusia, asta e altă problemă. Diferența mare dintre România și Ungaria este aceea că Ungaria își urmărește scopul, iar România nici măcar nu are unul. E adevărat că scopul Ungariei este de foarte multe ori în defavoarea României. Însă nu este vina lor că noi nu suntem în stare.Spunea ministrul de externe maghiar că Viktor Orban( să nu îl confundați cu Ludovic) a discutat cu Trump despre Ucraina. Vă asigur că Viktor Orban a intervenit pe lângă Trump pentru a îi apăra pe ungurii din Ucraina. Voi știți că românii din Maramureșul ucrainean au cetățenie maghiară ? La fel și foarte mulți români din Serbia. De ce ? Pentru că statul român nu îi apără. Da, știu,este dureros pentru România, dar lucrurile astea trebuiesc spuse tocmai ca să se acționeze în acest sens și această rană să se vindece.
Să știți că eu personal observ mici schimbări în acest sens. Noul ministru de externe, Bogdan Aurescu, care este un profesionist, a început o schimbare a relațiilor cu Chișinăul. Adică a început să condiționeze finanțarea oferită de România. Ceea ce eu am spus de foarte multe ori. Aceasta este deosebirea dintre un profesionist și Meleșcanu.
Fostul ministrtru, Meleșcanu nu a recunoscut Guvernul Maia Sandu nici  măcar când marile puteri s-au pus de acord.
A fost nevoie să se dea niște telefoane din marile cancelarii ca Meleșcanu să își retragă declarația.
Închei prin a vă aduce aminte că peste câteva săptămâni, adică anul viitor, începe Centenarul Trianonului. De aceea am făcut această analiză mai amplă. Asta pentru că Ungaria nu a uitat niciodată de Transilvania. Asta se vede și în presa lor. Pe când România a uitat de Basarabia și Nordul Bucovinei. Nu-i așa că îi dureros ? Centenarul nostru a fost un fiasco total.. Acum o să vedem un centenar adevărat. Din păcate va fi în defavoarea noastră. Asta e !


Paul  Szasz Sebeș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu